tehtävä 5

Luonnonvarat ja energia

Luonnonvaroja voidaan ryhmitellä monella tavalla: uusiutuviin ja uusiutumattomiin, kertakäyttöisiin ja kierrätettäviin sekä aineellisiin ja aineettomiin. Uusiutuvia luonnonvaroja ovat esimerkiksi auringon säteilyenergia, vesivoima, tuulivoima ja biomassa. Oikein ja kohtuullisesti käytettyinä ne ovat ehtymättömiä. Uusiutumattomia luonnonvaroja ovat muun muassa öljy, kivihiili ja maakaasu. Näitä luonnonvaroja ei muodostu ollenkaan tai niitä muodostuu erittäin hitaasti. Uusiutumattomat luonnonvarat ovat joko kertakäyttöisiä kuten maakaasu, maaöljy ja kivihiili tai kierrätettäviä kuten metallit ja useat öljystä valmistettavat muovit. Aineettomiksi luonnonvaroiksi voidaan sanoa ympäristön kauneutta, luonnon monimuotoisuutta tai ympäristön puhtautta. Kaikki muut edellä kuvatut esimerkit kuuluvat aineellisiin luonnonvaroihin.

Kalastus on ollut pääelinkeino Norjassa. Eniten on kalastettu turskaa. Kalanviljely on tullut kalastuksen rinnalle, kaloja kasvatetaan mereen upotetuissa jättisuurissa verkkokaseissa. Suomeenkin tuodaan paljon norjalaista lohta. Norjalaiset saavat pääosan elannostaan merestä. Maanviljelyä on vain etelässä.

Kuva: Vanha kalastuslaiva kalastusreissulla

 

Kalojen lisäksi Norjan rikkaus on öljy. Öljy kuuluu fossiilisiin polttoaineisiin kuten suurin osa käyttämästämme energiasta. Fossiiliset polttoaineet ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten kuolleiden maakerrosten alle hautautuneiden elöiden jäännöksistä. Merenpohjasta nostetaan öljyä mereen ankkuroidulla valtavilla öljynporauslautoilla. Öljynporauslautoilla myös asutaan ja eletään.

Öljyä tarvitaan lämmitykseen, tehtaiden energiatuotantoon, autojen ja liikenteen polttoaineeksi sekä teollisuuteen raaka-aineeksi. Norja on rikas maa öljyvarantojensa takia. Norja on Euroopan suurin öljyntuottaja.

Norja tuottaa myös maakaasua ja jalostaa  sekä öljyä että maakaasua. Norjassa lähes kaikki sähkö tuotetaan vesivoimaloissa. Norja on Euroopan tärkeimpiä vesivoiman tuottajia. Nämä ovat uusiutuvia luonnonvaroja ja siten saasteettomia ja energiantuotannoltaan edullisia, ainoastaan voimaloiden rakentaminen on kallista.

Norja on rikas valtio, sillä ei ole lainkaan valtionvelkaa.

Lähteet:

Cantell, Houstonen, Jutila, Kankaanrinta, Tammilehto ja Vaalgama: Matkalle Eurooppaan 2001, WSOY oppimateriaalit

Hanste, Kosonen, Sommers ja Ukkonen: Tietoretki, Eurooppa 2005, Weilin & Göös

Steele & Lye: Tieto-Atlas 2006

http://yle.fi/uutiset/monikiloiset_ravut_pohjois-norjan_vetonaula/5672772

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s